Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

CASUS BELLI


ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρόεδρος του ΠΦΣ
"Ο προσχηματικός διάλογος τελείωσε άδοξα. Βρισκόμαστε σε μια τροχιά πλήρους ρήξης. Τη Δευτέρα, σε έκτακτο Δ. Σ. του ΠΦΣ και σε Γενικές Συνελεύσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι φαρμακοποιοί αποφασίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις.
Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν σεβάστηκε τον ρόλο μας, την προσφορά μας, την οικονομική συμβολή μας, και τώρα μπαίνουμε σε έναν νέο κύκλο καταστροφής του ελληνικού φαρμακείου. Είτε με τη μορφή του ωραρίου, είτε με τη μορφή των εκπτώσεων, είτε με όλα τα υπόλοιπα που ανέφερε ο υπουργός, πιστεύουμε ότι το ελληνικό φαρμακείο βρίσκεται σε διωγμό. Αυτό δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, και στους αγώνες των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα".

Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του ΦΣΑ
"Θεωρώ ότι οι ρυθμίσεις που τέθηκαν σήμερα ως τετελεσμένο γεγονός είναι ρυθμίσεις αποικιοκρατικού χαρακτήρα.
Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κράτος που βρίσκεται υπό καθεστώς.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορούν τα φαρμακεία να λειτουργήσουν με ελεύθερο ωράριο, όταν εκ του νόμου είναι θεσμοθετημένες οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις, ώστε να καλύπτεται όλο το 24ωρο η φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων.  Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως ανακαλούμε όλες τις εφημερίες και τις διανυκτερεύσεις, και ας έρθει ο κόσμος με ευθύνη του υπουργού, και του Υπουργείου Υγείας γενικά, να βρει εφημερεύον και διανυκτερεύον φαρμακείο.
Θεωρώ ότι  δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε Γενική Συνέλευση, αφού η Γ. Σ. αποφάσισε, σε περίπτωση που δημιουργηθεί μια τέτοια κατάσταση, να προχωρήσουμε σε κλιμακούμενες 48ωρες απεργίες, με ανοιχτά τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, στα οποία θα έρχεται ο κόσμος, θα παίρνει τα φάρμακά του, που θα τα πληρώνει μετρητοίς, και στη συνέχεια θα παίρνει τα χρήματα αυτά από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τίποτα από όλα αυτά που συμφωνήθηκε δεν ήταν αυτό που σήμερα κατατέθηκε.
Ούτε για το rebate συμφωνήσαμε, αφού δεν ξέρουμε το ποσοστό, ούτε για τα ωράρια, ούτε για τα πληθυσμιακά.
Μήπως θέλουν να διαλύσουν το ελληνικό φαρμακείο, το φαρμακείο της γειτονιάς; Προφανώς δεν θα το επιτύχουν".

Δημήτρης Βαγιωνάς, πρώην πρόεδρος του ΠΦΣ 
"Ειλικρινά παραβιάστηκε η «κόκκινη γραμμή» της Γενικής Συνέλευσης, που ήταν τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ωράριο. Καθώς λοιπόν, παραβιάστηκαν αυτά τα δύο, θα αρχίσουν τη Δευτέρα, αφού κάνουμε Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Τελεία και παύλα!"

Πηγή: http://www.pharmacorner.gr/

ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΛΕΚΤΟΡΩΝ ΠΦΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο ΠΦΣ είχε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο όπου του ανακοινώθηκαν μια σειρά μέτρων που αφορούν στην απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
Κατά τη συζήτηση επήλθε οριστική ρήξη και βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση αφ ΄ενός να καταγγείλουμε όλα τα  σημεία του πακέτου μέτρων που προσπαθεί να επιβάλλει το Υπουργείο αφ΄ετέρου να σας ζητήσουμε να ακολουθήσετε τον ΠΦΣ στην οργάνωση πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι  προτάσεις του Υπουργού ουσιαστικά εξοντώνουν και την τελευταία δυναμική που απέμεινε στο φαρμακείο, δημιουργούν χιλιάδες νέα φαρμακεία παρά τις διακηρύξεις για μείωση των δαπανών και μείωση του αριθμού τους.
Δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας στην χορήγηση των φαρμάκων αφού απελευθερώνουν το ωράριο λειτουργίας τους και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Ο ΠΦΣ υπερασπιζόμενος το δικαίωμα των πολιτών στην άριστη φαρμακευτική περίθαλψη αρνείται κάθε παραπέρα μείωση του εισοδήματος που οδηγεί στο οριστικό κλείσιμο φαρμακείου, αρνείται κάθε αντιαναπτυξιακή λογική που στέλνει μεγάλο μέρος του επιστημονικού μας κλάδου στην ανεργία, αντιστέκεται σθεναρά στην εισβολή ξένων συμφερόντων.
Ο ΠΦΣ  συγκαλεί έκτακτο ΔΣ για τη Δευτέρα με την πρόταση πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων για των οποίων την μορφή  θα ενημερωθείτε άμεσα.
Σας καλούμε να απευθυνθείτε στα τοπικά ΜΜΕ με βάση το υλικό που σας έχουμε στείλει.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Η ολομέτωπη αντεπίθεσή μας είναι απολύτως  αναγκαία σ΄ αυτήν την πιο κρίσιμη στιγμή για  την ύπαρξη του επαγγέλματός μας.
Ενωμένοι και συσπειρωμένοι στα όργανα και τις αποφάσεις του ΠΦΣ προχωράμε όλοι μαζί στον υπέρτατο αγώνα για την ύπαρξή μας.
Σημείωση:
Σας καλούμε να αναρτήσετε όλο το σχετικό υλικό στην ιστοσελίδα σας (όπου υπάρχει).

              Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΘΕΟΔ. ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΣΑθήνας
Η συνάντηση του Υπουργού Υγείας με εκπροσώπους του Π.Φ.Σ. και του Φ.Σ.Α. παρουσία δημοσιογράφων, εξελίχθη σε Βατερλό. Ουδέν από τα συμφωνηθέντα κατετέθη ευκρινώς στο τραπέζι, πλην της προαιρετικής διεύρυνσης του ωραρίου της Δευτέρας, Τετάρτης και του Σαββάτου.
            Συγκεκριμένα μίλησε για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, για ένα απολύτως ελεύθερο ωράριο των φαρμακοποιών!!! Παρέβλεψε ηθελημένα την κοινοτική οδηγία 88/2003 που ενσωματώθηκε το 2005 στην Ελληνική Νομοθεσία και ορίζει περί του χρόνου εργασίας, ο οποίος είναι μέγιστος 48 ώρες εβδομαδιαίως. Αυτό και μόνο, αποδυναμώνει το περιφερειακό μικρομεσαίο φαρμακείο και αποτελεί χαριστική πράξη κάποιων κεντρικών μεγάλο-φαρμακοποιών και πιθανώς συμφερόντων μεγάλο-εταιρειών.

Το πρώτο άρθρο που είναι υπό ψήφιση του Υπουργείου, αναφέρει την«απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού» στην ίδρυση φαρμακείου!!!
           
Μειώνεται σε όλη την επικράτεια επίσης το πληθυσμιακό από 1 φαρμακείο προς 1.500 κατοίκους σε 1 φαρμακείο προς 1.000 κατοίκους, παρόλο που όπως ο Υπουργός δήλωνε μέχρι χθες, δεν επιθυμεί αύξηση των φαρμακείων!!!
           
            Μίλησε για το rebate των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο όταν αυτά πληρώνουν εγκαίρως, όμως δεν απάντησε στο τι θα κάνει στην περίπτωση που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν εγκαίρως και δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα ποσά. Διότι τότε, όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, θα ζητηθούν νέες θυσίες από τα φαρμακεία.  

            Η ρήξη επήλθε διότι εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο διάλογος ήταν προσχηματικός από την μεριά του Υπουργείου. Άλλα συζητούντο τόσο καιρό, και άλλα μας ανακοίνωσαν σήμερα προς διαβούλευση και αλλά στο τραπέζι ως ειλημμένες  αποφάσεις.

Σε μια χώρα όπου κάποιοι τη διέλυσαν, οι ίδιοι και τα συμφέροντα που εξυπηρετούσαν και συνεχίζουν να εξυπηρετούν, προσπαθούν να κάνουν πειράματα εις βάρος του Ελληνικού λάου.
           
            Η Γ.Σ. έχει εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. για άμεσες κινητοποιήσεις και αυτό θα πράξει. 
Θα προσπαθήσουμε να σας κρατάμε ενήμερους για ό,τι προκύψει. Ο αγώνας επιβεβλημένος.  Μας περιμένουν οι δυσκολότερες μέρες στην ιστορία του φαρμακευτικού επαγγέλματος στην Ελλάδα.  Καλό κουράγιο σε όλους.

Η ενημέρωση συνεχίζεται:

 
Προς
Τους Φ.Σ. της Χώρας


Ολοκληρώθηκε σήμερα  ο «διάλογος» με το υπουργείο Υγείας σχετικά με το φαρμακευτικό επάγγελμα.   Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καταγγέλλει την κυβέρνηση του μνημονίου, και απορρίπτει στο σύνολό του « το κυβερνητικό πακέτο μέτρων».Καλεί τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και με συμπαραστάτη τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και των ασθενών όλης της χώρας, θα δώσουμε αγώνα, μέχρις ότου ανατραπεί η αντιλαϊκή και αντιφαρμακευτική πολιτική.
Αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν προειλημμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταστρέφουν την φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, ξεθεμελιώνουν το ρόλο και την αποστολή των φαρμακοποιών και ποδοπατούν κάθε έννοια  προσφοράς μας προς το ασφαλιστικό σύστημα και τους ασθενείς της χώρας.
    Τη Δευτέρα συγκαλείται έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και καλούνται  οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι  όλης της χώρας να πραγματοποιήσουν  Γενικές Συνελεύσεις προκειμένου   να οριστούν οι μορφές των κινητοποιήσεων.          


                           Με Συναδελφικούς Χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΘΕΟΔ.ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ                       ΔΗΜ.ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κι άλλες αντιδράσεις:


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΑΘΗΝΑ 14/1/2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι φαρμακοποιοί μετά από συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Π.Φ.Σ. και του Φ. Σ. Αττικής, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας .
Στην συνάντηση ο Υπουργός παρουσίασε τις θέσεις του για το Φαρμακευτικό Επάγγελμα με τις οποίες ουσιαστικά στοχεύεται η πλήρης εξόντωση των φαρμακείων.
Ο Π.Φ.Σ. καταγγέλλει όλο το πακέτο των προτάσεων του Σχεδίου Νόμου που παρουσίασε ο κ. Υπουργός και προχωρά στην οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων αφενός και στην δικαστική έννομη διεκδίκηση – απαίτηση τήρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και νομολογίας.
Ο Π.Φ.Σ. δηλώνει ότι καμιά ενέργεια και νομοθεσία δεν μπορεί αντιβαίνει στο ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο εξαιρεί τα φαρμακεία από την  απελευθέρωση των υπηρεσιών για λόγους  προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Η ευθύνη της αναστάτωσης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την Κυβέρνηση

Εκ του Π.Φ.Σ.

Επί του πιεστηρίου:

-Με SMS που έστειλε ο πρόεδρος του ΦΣ Πρέβεζας Λευκάδας ενημερώνει τροχάδην για τα θέματα που αιφνιδιαστικά άνοιξε ο Λοβέρδος (σιγά μην τον πω και κύριο) και καλεί άπαντες σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 17/01/2011 και ώρα 18:00, στο ξενοδοχείο Ζήκας (δίπλα στο Νοσοκομείο Πρεβέζης).

-Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι ότι καλούμαστε να δώσουμε την τελική μάχη. Αν ηττηθούμε τώρα θα βάλουμε ταφόπλακα στον κλάδο. Οι συνάδελφοι που μίλησα σε Αθήνα και Πάτρα μοιάζουν όλοι αποφασισμένοι για απεργείες διαρκείας, πιθανόν και για αναστολή χορήγησης φαρμάκων στα Ταμεία (μη εκτέλεση συνταγών). Αυτό θαρρώ θα εξαρτηθεί και από τον Πανελλήνιο, αλλά κυρίως από τον Αθήνας και τον Θεσ/κης που κόβουν την πίτα. 

Συνάδελφοι, δύσκολο πράμα να πολεμάς με νύχια και δόντια στο χείλος του γκρεμού, όμως προτιμότερο από τον γκρεμό.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου