Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΤΟ Ρ/Σ «ΡΑΔΙΟ 9»


ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Τώρα να σας πω, με τα φάρμακα τι γίνεται;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτό το θέμα είναι σε εξέλιξη και αύριο θα έχω- όπως ενημερώθηκα χθες- τη γραπτή απάντηση με τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή; Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα. Υπάρχουν 4 θέματα που εξειδικεύουν, κατά τη γνώμη μου και κατά τον κοινωνικό διάλογο, την απελευθέρωση όπως τη λέμε. Το μνημόνιο, ορίζει δυο από αυτά. Το μνημόνιο ορίζει, ότι η απελευθέρωση για το φαρμακευτικό επάγγελμα είναι η ελαστικοποίηση των ωραρίων και η μείωση επιτέλους των φαρμακοποιών. Τελεία και παύλα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εμείς δεν καλυπτόμεθα και θέλουμε να κάνουμε και κάποια πράγματα ακόμη. Πρώτα από όλα, μιλάμε για το ωράριο με έναν τρόπο που δεν μας φέρνει σε απόλυτη συμφωνία με τους φαρμακοποιούς, γιατί εμείς θέλουμε Σάββατο, ενδεχομένως Δευτέρα και Τετάρτη, αλλά οι ίδιοι, λένε ….

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί σε προαιρετική βάση; Δηλαδή όποιος θέλει να το ανοίγει το φαρμακείο του και όποιος θέλει να μη το ανοίγει.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα αντιμετωπιστεί. Έχει προχωρήσει ο κοινωνικός διάλογος επ' αυτού, έχουμε διαφωνήσει βέβαια στο τελικό, αλλά πιστεύω ότι και με τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα καταλήξουμε την Παρασκευή το βράδυ, είτε σε διαφωνία είτε σε συμφωνία.

Το δεύτερο στοιχείο που δεν μας το έθεσε κανείς, αλλά το θέτουμε εμείς, είναι το πληθυσμιακό. Για μένα απελευθέρωση, είναι να μειώσεις εκείνες τις προϋποθέσεις, που συγκροτούν το κλείσιμο.

Τι συγκροτεί το κλείσιμο στην Ελλάδα; Μόνο ένα στοιχείο κ. Παπαπαναγιώτου. Σας διαβεβαιώνω. Και μάλιστα κι εγώ το είχα παρεξηγήσει, στην αρχή. Μόνο ένα στοιχείο στην Ελλάδα είναι. Το πληθυσμιακό και η απόσταση του ενός φαρμακείου από το άλλο. Δεν υπάρχει άλλη προϋπόθεση.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν υπάρχει άλλη.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καμία. Δηλαδή όποιος θέλει ανοίγει. Τι του λένε;

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτό όμως πρακτικά τι σημαίνει; Οδηγεί σε περισσότερα ή σε λιγότερα φαρμακεία;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δυστυχώς για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης ,οδηγεί σε περισσότερα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε περισσότερα. Άρα αυτό είναι το ζητούμενο;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ προσπάθησα από την πρώτη στιγμή να πω ότι τα 12.000 είναι πάρα πολλά και δεν χρειαζόμαστε άλλα.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μα ήδη βλέπω και την αναλογία ανά κατοίκους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι φρικτή.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και πάμε να ανοίξουμε και άλλα τώρα δηλαδή;

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που εκφράζονται στην Ελλάδα παραδοσιακά, ορισμένες πολιτικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, πρέπει και αυτό το επάγγελμα να ανοίξει. Ο.Κ. ας ανοίξει. Αντιμετωπίσιμο είναι το θέμα. Αν δεν ….

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ξέρετε κάτι; Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι αυτοσκοπός μερικά πράγματα από μόνα τους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν δεν καταργηθεί το πληθυσμιακό κριτήριο, που δεν μπορεί να καταργηθεί- γιατί το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων λέει ότι με το πληθυσμιακό κριτήριο εξασφαλίζεται η διασπορά και εάν δεν υπήρχε το πληθυσμιακό κριτήριο, θα πηγαίναμε όλοι στα κέντρα και όποιος αποτολμούσε θα πήγαινε εκτός κέντρων- το πληθυσμιακό κριτήριο λοιπόν, ευνοεί τη διασπορά.

Έχω φαρμακείο, αλλά δεν μπορώ να το έχω εκεί που το έχει και ο άλλος, πάω παραδίπλα για να έχουν και εκείνοι οι κάτοικοι. Αυτό το κριτήριο, εγώ το δέχομαι. Όποιος και να ήθελε στην Ελλάδα να το αφαιρέσει δεν μπορεί, διότι τον δεσμεύει το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με απόφαση του το 2007 μάλιστα, όχι παλιά. Αλλά μπορούμε να το μειώσουμε το πληθυσμιακό κριτήριο.Δεύτερο σημείο διαφωνίας με τους φαρμακοποιούς , όχι των Αθηνών αλλά εκτός Αθηνών. Κι αυτό το θέμα είναι ανοιχτό.

Τρίτο θέμα συμφωνίας αυτή τη φορά, να μπορεί ένας φαρμακοποιός, παίρνοντας και άδεια μάλιστα, να συμπράττει με τον υπάρχοντα φαρμακοποιό. Παίρνοντας και άδεια. Δηλαδή αν σπάσουν τη συμφωνία τους, να είναι ένας ακόμη. Εταιρισμοί, συνεταιρισμοί, συμπράξεις δηλαδή.

Και το τέταρτο σημείο, που κι αυτό έχει συμφωνία με μια απόκλιση στο ύψος των χρημάτων -η λεγόμενη επιστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία- από το φαρμακοποιό με βάση το κέρδος που έκανε.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Και ένα τελευταίο ερώτημα, δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο, παρασυρθήκαμε και, οι δύο ….

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εκείνο που πρέπει να μάθει ο πολίτης είναι, ότι από τον Αύγουστο με την κα Ξενογιαννακοπούλου, είχαμε μειώσει την τιμή στο 14,3% του κέρδους για το φαρμακοποιό, από το 35% που ήταν για τα 89 πιο ακριβά φάρμακα, που αφορούν σε κατανάλωση του 1δις το χρόνο.

ΜΠ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Κάπνισμα κ. Υπουργέ…

(Πηγή: PHARMATEAM)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου