Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...


Δυσμενέστερους όρους για τους φαρμακοποιούς και την απελευθέρωση του επαγγέλματος, προωθεί η κυβέρνηση, η οποία θα «κλείσει» οριστικά το θέμα μέχρι το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη σε τρία βασικά σημεία, για τα οποία οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει «κόκκινη γραμμή»:

Λειτουργία όλων των φαρμακείων το Σάββατο, αλλά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών ανεξάρτητα από την καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία (rebate).
Αναθεώρηση των πληθυσμιακών ορίων -προς τα κάτω- για την ίδρυση νέων φαρμακείων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ότι τα μέτρα για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δεν αποκλείεται τελικά ο κλάδος να μην εξαιρεθεί από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα περίπου 160 επαγγελμάτων. Και αυτό διότι πληθαίνουν οι πιέσεις υπουργών οι οποίοι θεωρούν ότι το υπουργείο Υγείας δεν προχωρά σε πραγματική απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και κατά συνέπεια «χάνουν» τη διαπραγματευτική τους δύναμη στις συζητήσεις τους με τους εκπροσώπους επαγγελματιών άλλων κλάδων οι οποίοι οδεύουν προς απελευθέρωση.
Οριο 
Προς το παρόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει προτείνει στους φαρμακοποιούς το πληθυσμιακό όριο για την ίδρυση φαρμακείου να μειωθεί στους 1.000 κατοίκους, από 1.500 που είναι σήμερα, και να φθάνει ακόμη και τους 1.300 κατοίκους σε περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά. Για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο, έχει προτείνει να δοθεί ελευθέρας ώστε όποιος φαρμακοποιός επιθυμεί να ανοίγει το φαρμακείο του. Υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι τουλάχιστον το 20%-25% των φαρμακείων να είναι ανοιχτό. Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα δύο προτεινόμενα μέτρα, ενώ έχουν συμφωνήσει σε δύο σημεία.
Συγκεκριμένα, έχουν δηλώσει «ναι», στη λεγόμενη συνάσκηση, δηλαδή τη δυνατότητα δύο ή περισσοτέρων φαρμακοποιών να ασκούν το επάγγελμά τους στο ίδιο φαρμακείο, καθώς και για το εύρος του κλιμακωτού rebate προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το εύρος του rebate φαίνεται ότι διαμορφώνεται από 0 έως 7% επί του τζίρου κάθε φαρμακείου από κάθε ασφαλιστικό ταμείο και υπό τη ρητή στο νόμο αίρεση της έγκαιρης αποπληρωμής των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία.

(Πηγή: Ημερησία)

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης φαρμάκων που παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο στην ελληνική αγορά μετά την μείωση των τιμών, τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος όσον αφορά τις παράλληλες εξαγωγές και εξήγγειλε αλλαγές με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου που θα ανακοινώσει την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, δήλωσε ότι αφού προηγηθεί διάλογος με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση με τους φαρμακευτικούς συλλόγους με στόχο την ερχόμενη Τετάρτη να κατατεθεί το σχετικό Σχέδιο Νόμου στη Βουλή. Πάντως, ο κ. Λοβέρδος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μένουν τα φαρμακεία ανοιχτά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο.
(Πηγή: http://www.skai.gr/)

Συνάδελφοι, ετοιμαστείτε για τα χειρότερα. Ο υπουργός μοιάζει να είναι βασιλικότερος της τρόικας. Για πείτε αλεύρι, η απεργία σας γυρεύει...

ΥΓ. Ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάνε οι ελλείψεις, σε λίγο δε θα έχουμε φάρμακα να χορηγήσουμε, οπότε  μια χαρά θα είναι και στην εξοχή! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου