Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΞΕΚΟΨΕ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ



ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ



Η Ελλάδα δίνει την μάχη της επανόδου της στην αξιοπιστία και στην ευημερία των πολιτών της, αλλά και της δημόσιας οικονομίας. Προχωρούμε ως κυβέρνηση στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και οι πολίτες της, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Ο στόχος μας είναι τριπλός:

α) διαρθρωτικές αλλαγές,

β) μείωση της σπατάλης,

γ) ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο τριπλός αυτός στόχος της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου και της Κυβέρνησης, αποτελεί κατά κυριολεξία στόχο και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

α) μείωση της σπατάλης (π.χ. με μέτρα για την εξοικονόμηση 400 εκ. € από τις προμήθειες υλικών και φαρμάκων, δίχως να θιγούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη) β) διαρθρωτικές αλλαγές μείζονος σημασίας (π.χ. η ένταξη όλων των μονάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ), γ)ΑΝΑΠΤΥΞΗ,π.χ. η απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ελληνική οικονομία ( μέσω της ανταγωνιστικότητας και του περιορισμού της σπατάλης), καθώς και η παροχή φθηνότερων τιμών και καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη.

Το πολυνομοσχέδιό μας θα κατατεθεί στην Βουλή την επόμενη Τετάρτη. Παραλλήλως θα αποσταλεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για την θεσμοποιημένη επεξεργασία του και το σχετικό διάλογο . Στις ρυθμίσεις του περιλαμβάνονται μείζονα θέματα, όπως η ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων υγείας των ΦΚΑ, η μετατροπή του ΟΠΑΔ σε Ταμείο, το νέο καθεστώς προμηθειών, η μεταφορά του καθορισμού της τιμής των φαρμάκων στο Υπουργείο Υγείας, η μείωση του κέρδους των φαρμακαποθηκών, η απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, καθώς και άλλα μείζονα θέματα.

Ειδικώς για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγεται εδώ και μήνες, είχε καταλήξει σε δύο σημεία συμφωνίας (έκπτωση, συμπράξεις - εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών) καθώς και δύο σε σημεία διαφωνιών (μείωση πληθυσμιακού κριτηρίου και ελεύθερο ωράριο φαρμακοποιών). Όπως σας είχα ενημερώσει, απευθύνθηκα με τέσσερις επιστολές μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας τα σχόλιά της. Η απάντηση με το σχετικό σχολιασμό ήλθε χθες. Τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δικαιώνουν τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, που εξέφρασα ο ίδιος στην αίθουσα αυτή.

Καταλήγω, λοιπόν, στις εξής ρυθμίσεις, που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου με τον πιο ξεκάθαρο και σαφή τρόπο:

- Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού.

- Εξαίρεση μόνο για τις πληθυσμιακές ανάγκες με σκοπό την διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη (η Ελλάδα ως νησιωτική χώρα γεμάτη από ορεινό όγκο). Το κριτήριο από 1:1500, γίνεται 1:1000

- Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο - Δευτέρα - Τετάρτη.

- Η έκπτωση μεσοσταθμική ανέρχεται στο 4,5%. Εδώ να προστεθεί στα ακριβά φάρμακα το κέρδος των φαρμακοποιών έπεσε ευθέως στο 14,3% (από 35%). Τα ακριβά φάρμακα αποτελούν το 20% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων.

- Οι συμπράξεις/ συνεταιρισμοί / εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών επιτρέπονται.


(Πηγή: farmakopoioi)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου